fbpx

10 najlepših jezera u Srbiji

Odmor na nekom od jezera u Srbiji može biti idealna opcija, posebno ukoliko volite lepu prirodu, opuštanje na čistom vazduhu i osveženje uz jezersku vodu.

Za vas smo izdvojili najlepša jezera u Srbiji i detaljne informacije o sadržajima, putovanju od Beograda, ali i smeštaju i drugim važnim stavkama za planiranje odmora ili izleta.

Srebrno jezero

Srebrno jezero je jedno od najpopularnijih domaćih jezera, delom zbog lepote prirode, a delom zbog izuzetno pogodnog položaja. Jezero se nalazi na desnoj obali Dunava i nekada je bio njegov rukavac, da bi kasnije dvema branama bio pregrađen čime je nastalo Srebrno jezero.

Jezero se zove Srebrno jer u poslepodnevnim satima, kada zađe sunce, iskrice srebrne boje prekriju vodu pa jezero dobije srebrnu boju. Srebrno jezero je jedno od većih, dužine čak 14 kilometara i dubine oko 8 metara, pa je idealno mesto za godišnji odmor, plivanje, pecanje ili druženje u prirodi.

Zahvaljujući Silver lake resortu danas ovo jezero postaje sve popularnije, a zahvaljujući velikom broju apartmana, soba, hotela, sportskih terena, akva-parka, bazena i drugih sadržaja, zasluženo se nalazi na listi jezera za odmor u Srbiji.

Srebrno jezero se nalazi na oko sat i po vožnje od Beograda.

Zlatarsko jezero

Zlatarsko jezero je veštačko jezero, nalazi se u zapadnoj Srbiji, kod Nove Varoši, na oko 3 i po sata vožnje od Beograda.

Jezero je jedno od većih u Srbiji, nastalo je šezdesetih godina prošlog veka pregrađivanjem Uvca branom elektrane visoke 83 metra, ujedno i najvećom zemljanom branom izgrađenoj u Evropi.

Poseban doživljaj na Zlatarskom jezeru za goste je vožnja čamcem i razgledanje izvanrednih prirodnih predela u okolini. Jezero je omiljeno izletište mladih ovog dela Srbije koji posebno tokom letnjih meseci ovde pronalaze spas od vrućine.

Perućac

Jezero Perućac je ujedno i turističko naselje na desnoj obali Drine, u zapadnoj Srbiji. Perućac je poznat po hidroelektrani Bajina Bašta, odnosno po jezeru koje je nastalo izgradnjom brane.

Na obali Perućca se nalazi nekoliko kafića i restorana, a izgrađena je i plaža sa bazenima za decu, tuševima i kabinama za presvlačenje.

Osim osveženja u jezeru tokom sezone koja traje od početka jula do kraja avgusta, jezero Perućac gosti posećuju i zbog ribolova, vožnje brodom, kanuom ili pedalinom i spuštanja čamcima niz Drinu.

Borsko jezero

Borsko jezero jedno je od poznatijih jezera poslednjih godina u Srbiji među građanima koji se odlučuju za letovanje u Srbiji. U pitanju je veštačko jezero, ali po svojim karakteristikama podseća na prirodno jer je izuzetno razuđeno i okruženo izvanrednom prirodom.

U okolini jezera nalaze se proplanci, pašnjaci, planina Crni vrh, kao i nekadašnja vulkanska kupa Tilva Njagra. Temperatura vode jezera tokom leta je oko 24 stepena, što je idealno za kupanje i osveženje.

Na obali jezera postoji veliki broj uređenih plaža – betonskih, kamenih i peščanih, kao i nekoliko restorana, kafića i hotela. Poseban užitak za goste Borskog jezera je vožnja čamcima po jezeru, kao i šetnja ili vožnja bicikla stazama izgrađenim oko celog jezera.

Vlasinsko jezero

Vlasinsko jezero je jezero u južnoj Srbiji i poznato je po plutajućim ostrvima, a uz to je i odlično mesto za miran odmor, daleko od gradske gužve. Na goste poseban utisak ostavljaju plutajuća ostrva od treseta, raštrkana po površini jezera, a čije se boje razlivaju od sive do tamno plave što oduševljava goste Vlasinskog jezera.

Ovo jezero posebno preporučujemo ukoliko tražite miran odmor, bez previše ljudi i u potpunom prirodnom okruženju.

Do Vlasinskog jezera se stiže za oko 4 sata vožnje od Beograda.

Zaovinsko jezero

Zaovinsko jezero se nalazi na Tari, u zapadnoj Srbiji, kod mesta Zaovine i po nastanku je veštačko jezero. U pitanju je jedno od dubljih jezera u Srbiji – dubina dostiže čak 110 metara. Jezero je od Beograda udaljeno oko 3 i po sata vožnje.

Zaovinsko jezero je poznato po prelepoj prirodi koja ga okružuje i takođe je jedna od destinacija koju preporučujemo ukoliko tražite miran odmor uz boravak u prirodi.

Palićko jezero

Palićko jezero je odlično poznata turistička destinacija u Srbiji i jedno od najposećenijih jezera u zemlji. Palić je lokacija koja, za razliku od većeg dela jezera u Srbiji, nudi i boravak u prirodi i dobar provod, restorane, kafiće i niz drugih sadržaja.

Ono što posebno preporučujemo za dodatni užitak na Paliću je da probate neko od odličnih vina iz palićkih vinograda, kao i da se opustite i uživate u sjajnim zalascima sunca na najvećem prirodnom jezeru u Srbiji.

Bovansko jezero

Bovansko jezero se nalazi na oko 2 i po sata vožnje od Beograda, veštačko je jezero i dugačko oko osam kilometara, sa najvećom dubinom od oko 70 metara. Jezero se nalazi blizu Sokobanje, na oko sedam kilometara udaljenosti, pa ukoliko posećujete Bovansko jezero, možete obići i ovu poznatu banju.

Bovansko jezero je posebno pogodno za ribolovce, bogato je raznim vrstama ribe, a zbog vodosnabdevanja Aleksinca, na Bovanskom jezeru zabranjena je vožnja benzinskim čamcima.

Svakako, na obali jezera postoji nekoliko uređenih plaža, a voda jezera je idealna za rashlađivanje u toplim letnjim danima. Uz to, na Bovanskom jezeru možete uživati u veslanju, jedrenju, vožnji pedalina, a jedan od poznatijih događaja koji se na ovom jezeru organizuje je jedriličarska regata “Bovan” koja se održava svakog septembra.

Zavojsko jezero

Zavojsko jezero se nalazi kod Pirota i jedno je od najčistijih jezera u Srbiji. Jezero se nalazi blizu Stare planine, odakle i otapanjem snega dolazi voda za ovu akumulaciju, a Zavojsko jezero je poznato pre svega po šarolikom ribljem svetu. Zbog toga je ovo jezero jedno od omiljenih među ribolovcima, kao i među gostima koji traže mir i boravak u prirodi.

Belocrkvanska jezera

Belocrkvanska jezera su specifična po tome što su nastala iskopavanjem šljunka, zbog čega je voda jezera prozirno zelena, a plaže peščane. Pojam Belocrkvanskih jezera obuhvata nekoliko jezera, od kojih je najpoznatije Glavno jezero.

Ova jezera koja se nalaze na oko 100 kilometara od Beograda posebno su zanimljiva za lagani letnji odmor, osveženje i druženje tokom vrućih letnjih meseci.

Ovo je naš izbor najlepših jezera u Srbiji. Bilo koju od navedenih destinacija da odaberete, nećete pogrešiti i želimo vam prijatan odmor na nekom od najlepših srpskih jezera.

U svakom trenutku možete pogledati i aktuelnu ponudu izleta po destinacijama širom Srbije na ovom linku.