fbpx

Istočna Srbija – gradovi, šta videti i smeštaj

Iako o odmoru u istočnoj Srbiji možda ne razmišljate previše često, ovaj deo Srbije ima izuzetne prirodne predele – od planina i planinskih venaca, preko kanjona, do jezera idealnih za letnji odmor. Ukoliko tražite mir, izvanrednu prirodu i smeštaj koji nije skup, istočna Srbija je odličan izbor.

Od Beograda do gradova i destinacija u istočnoj Srbiji potrebno je oko 2 do 3 sata vožnje, a iz gradova centralne Srbije još manje. Gradovi kroz koje ćete proći i koje možete posetiti su Bor, Zaječar, Negotin, Kladovo i Majdanpek.

Za vas smo izdvojili nekoliko destinacija koje morate posetiti ukoliko dolazite u ovaj deo Srbije. Istočna Srbija ujedno je i jedna od omiljenih destinacija kada su u pitanju izleti po Srbiji za one koji vole izvanrednu prirodu.

Krupajsko vrelo

Krupajsko vrelo je prava oaza i prirodna retkost istočne Srbije. Vrelo je okruženo zelenilom i visokim drvećem, sa tirkiznom bojom vode, zbog čega mnogi kažu da izgleda “egzotično”.

Krupajsko vrelo koje je oko 40 metara dugačko i 17 metara široko posebno je zanimljivo zbog prozirnosti vode – čak do 6 metara dubine voda je potpuno prozirna. Fascinantna su i ronilačka istraživanja kojima je otkriveno da je vrelo duboko čak 70 metara, kao i da je prepuno tunela nekadašnje pećine. Kada su ronioci istraživali Krupajsko vrelo 1998. godine korišćeno je uže koje je bilo vezano za njih kako se ne bi izgubili u nizu prolaza i tunela koji se nalaze pod vodom.

Krupajsko vrelo i celo područje oko njega su zaštićeni kao spomenik prirode od nacionalnog značaja i kao jedan od najjačih kraških izvora u Srbiji.

Lazareva pećina i Lazarev kanjon

Lazareva pećina je od Bora udaljena oko 20 kilometara i destinacija je koju morate obići ukoliko dolazite u ovaj deo Srbije. Ukupna dužina ispitanih pećinskih kanala je veća od 10 kilometara, uz pretpostavku da je podzemni, neistraženi prostor mnogostruko veći.

Prelepe pećinske dvorane čekaju vas u Lazarevoj pećini: Prestona, Dvorana blokova, Koncertna i Dvorana slepih miševa. Posebnu čar pećini daje nakit kakav je u retko kojoj pećini vidljiv.

Pećina je poznata i kao značajan arheološki lokalitet jer su u njoj pronađena tri kulturna horizonta. Najstarije naselje u pećini datira još iz bakarnog doba, što su u istraživanjima potvrdili keramički predmeti i koštane alatke pronađeni u njoj. Kroz istoriju je pećina korišćena i kao lovačka stanica, ali i metalurški centar – ljudi su se na ovim prostorima još od davnina bavili preradom bakra.

Najbrojniji stanovnici Lazareve pećine su slepi miševi. Posebno je zanimljivo da od 27 vrsta slepih miševa koje su registrovane na Balkanu, 24 žive upravo u Lazarevoj pećini.

Odmah do Lazareve pećine, počinje Lazarev kanjon – jedan od najimpresivnijih elemenata reljefa u Srbiji i jedno od značajnijih staništa retkih životinjskih jedinki na našim prostorima.

Kanjon je usečen u debele krečnjačke stene ispod planine Malinik u dužini od 9 kilometara, a uz divlje litice, procepe i pećine predstavlja najduži i najdublji kanjon u istočnoj Srbiji. 

U najužem delu kanjon je širok tek 2-3 metra, a dubok čak 500 metara! Zapravo zbog strmosti i opasnih litica ceo kanjon nije u potpunosti istražen.

Foto: Bor iz vazduha

Za vreme Turaka, inače, Lazarev kanjon bio je jedno od najznačajnijih skloništa hajduka jer se Turci nisu usuđivali da ulaze dublje u predele kanjona.

Borsko jezero

Borsko jezero je jedno od omiljenih izletišta građana istočne Srbije, ali i sve popularnije letovalište zahvaljujući hotelima i apartmanskim naseljima otvorenim poslednjih godina.

Jezero je veštačko, ali po svom okruženju i karakteristikama više liči na prirodno – proplanci, četinari, pašnjaci nalaze se svuda u okolini jezera.

Temperatura vode je tokom leta oko 25 stepeni, što je idealno za kupanje na nekoj od brojnih plaža izgrađenih na obali – od betonskih, preko kamenih do peščanih plaža. Tokom leta gotovo sve plaže preplavljene su gostima kojima je Borsko jezero idealan spas od letnjih vrućina.

Osim jezera, gostima su zanimljive i planine i proplanci u okolini poput Crnog vrha, Dubašnice, nekadašnjeg vulkana Tilva Njagre i drugih. Prirodne odlike ovog dela istočne Srbije retko gde su još vidljive.

Okolina jezera je izuzetno očuvana, a zahvaljujući stazama za šetnju i vožnju bicikla izgrađenim oko celog jezera možete uživati u aktivnostima na otvorenom.

Feliks Romulijana

Gamzigrad, odnosno Feliks Romulijana kod Zaječara je arheološko nalazište antičke rimske palate cara Gaja Valerija Maksimilijana Galerija.

Palata koja se od 2007. godine nalazi na UNESCO listi svetske baštine građena je tokom 4. veka, ali nikada nije završena. Razarana je u 5. veku od strane varvara, a Justinijan I ju je obnovio vek kasnije kao pograničnu tvrđavu.

Feliks Romulijana kao carska rezidencija bila je moćan i veliki grad, sa oko 20 utvrđenih kula, a raskošna palata sa dva paganska hrama, brojnim crkvama i podnim mozajicima smatra se najboljim ostvarenjima kasnoantičkog doba u Evropi.

Nacionalni park Đerdap

Ukoliko se odlučite za odmor u Srbiji, verovatno znate da je istočna Srbija poznata i po Đerdapu. Nacionalni park Đerdap se nalazi pri samoj granici sa Rumunijom, a glavni fenomen ovog parka predstavlja Đerdapska klisura kroz koju protiče Dunav.

Đerdapska klisura dugačka oko 100 kilometara počinje kod Golupca, završava se kod Kladova, a brda i obronci klisure uzdižu se od 50 pa sve do 900 metara iznad Dunava. Osim neobičnih prirodnih odlika i velikog broja biljnih i životinjskih vrsta specifičnih za ovo područje, Đerdap je i prostor koji je još od praistorije bio povoljno mesto za život. To potvrđuju i mnogi arheološki nalazi i istorijski spomenici, poput Lepenskog vira, Golubačkog grada, ostataka Trajanovog mosta i Trajanove table.

Lepenski vir je jedno od najznačajnijih arheoloških nalazišta Srbije, a nalazi pronađeni tokom arheoloških istraživanja datiraju još iz vremena od 7.000 do 6.000 godina pre nove ere.

Golubačka tvrđava, obnovljena i otvorena za turiste, nalazi se na desnoj obali dunava i to na samom ulazu u klisuru. 

Smeštaj u istočnoj Srbiji

U istočnoj Srbiji možete pronaći mnoge hotele u gradovima ili seoska domaćinstva, ali je naša preporuka da radi potpunog užitka odaberete smeštaj na nekoj od sjajnih prirodnih destinacija.

Hotel “Ramonda” u podnožju Rtnja, takođe jedne od destinacija koju možete posetiti u istočnoj Srbiji, može biti dobar izbor. Sa svojim wellness i SPA programom i moderno opremljenim sobama, hotel će vas sigurno oduševiti. Cena po danu po osobi u ovom hotelu kreće se od 11.900 dinara pa naviše.

Borsko jezero kao destinacija koja se nalazi na podjednakoj udaljenosti od najvećeg dela zanimljivih lokacija za posetu u istočnoj Srbiji, definitivno je najbolja opcija, posebno ako uzmemo u obzir hotele i druge smeštajne objekte koji se nalaze na Borskom jezeru.

Preporučujemo da pogledate i opcije izleta do brojnih destinacija u Srbiji koje možete pogledati na stranici Izleti po Srbiji.

Leave a Reply