fbpx

Preporuke za letovanje u Srbiji

Kako nam je pandemija koronavirusa u sada već davnoj 2020. godini donela zatvorene granice, mnogi naši građani su se okrenuli odmoru u Srbiji, a interesovanje za domaće destinacije zadržalo se i do danas. Ono što je pozitivno kada je u pitanju letovanje na nekoj od planina, kraj jezera ili u banji jeste što ćete za odmor izdvijiti znatno manje novca nego za letovanje u nekoj od zemalja regiona, a uživaćete u izvanrednoj prirodi i na destinacijama koje možda do sada niste posetili.

Kada govorimo o budžetu za ovogodišnje letovanje u Srbiji, računica kaže da je odmor za porodicu sa dvoje dece u Srbiji moguće organizovati za manje novca nego letovanje u inostranstvu – okvirno od 400 do 900 evra za 10 dana odmora, zavisno od izabranog smeštaja.

Preporuke za odmor u Srbiji

Ukoliko se dvoumite da li izabrati neku od planinskih ili banjskih destinacija, ili možda jezero ili odmor na selu, pripremili smo vam listu preporuka lokacija širom Srbije sa informacijama o smeštaju i cenama.

Banje u Srbiji

Kada su u pitanju banje u Srbiji, za letovanje 2023. godine izbor je prilično širok. Po ponudi i sadržajima u kojima možete uživati ovog leta, izdvojili smo tri banje.

Vrnjačka Banja

Vrnjačka Banja se nalazi u centralnom delu Srbije, na oko dva i po sata vožnje od Beograda i u pitanju je prava oaza, kako za porodična, tako i za putovanja za mlađe generacije.

Klima u Vrnjačkoj Banji nosi tople letnje dane i prijatne večeri sa svežijom temperaturom, što je idealno za relaksaciju i uživanje u aktivnostima u prirodi tokom letnjih dana. Uz odmor u nekom od hotela sa SPA centrima, u Vrnjačkoj Banji uživaćete u šetnjama i druženju u prelepom Vrnjačkom parku, ali tu su i japanski vrt sa jezercetom, kao i brojni izvori mineralnih voda.

Od hotela u Vrnjačkoj Banji izdvajaju se Hotel Merkur, Hotel Pegaz Resort, Tonanti, Slatina i Hotel Fontana, posebno tražen među porodičnim gostima.

Banja Vrdnik

Banja Vrdnik se nalazi na oko sat vremena vožnje od Beograda i jedno je od najpoznatijih vojvođanskih lečilišta. Banja je posebno pogodna za one koji žele boravak na čistom vazduhu, uz mirnu atmosferu, ali i one koji leče reumatična oboljenja.

Osim uživanja u prirodi, na čistom vazduhu, Banja Vrdnik je odličan izbor za letovanje i zbog brojnih manastira, spomenika, vidikovaca na Fruškoj gori koje možete obići tokom odmora.

Kada su u pitanju hoteli, izdvajamo nov hotel Fruške terme, kao i Hotel Premier Aqua u kome mogu boraviti samo stariji od 18 godina.

Sokobanja

Sokobanja je još jedna od banja koja se zasluženo nalazi među preporukama jer je već decenijama jedna od omiljenih destinacija, kako među onima koji u banje idu radi lečenja i rehabilitacije, tako i među onima koji žele mir, čist vazduh i uživanje u prirodi.

Centralni park u Sokobanji, Foto: soko-banja.org

Osim što je jedno od poznatijih lečilišta ovog dela Srbije, prednost Sokobanje je i niz odmarališta i lokacija u prirodi, a koje se nalaze vrlo blizu samog centra banje.

Sokobanja je od Beograda udaljena oko 3 sata vožnje kolima. Opcija posete Sokobanji može biti odlična ukoliko vas interesuju izleti po Srbiji.

Jezera

Poslednjih godina sve veći broj građana se odlučuje da umesto mora, leto provede na srpskim jezerima. Za manje novca, možete boraviti duže i uživati u sjajnim prirodnim predelima, uz osvežavanje u nekom od jezera u Srbiji.

Palićko jezero

Palićko jezero je odlično poznata turistička destinacija u Srbiji i jedno od najposećenijih jezera u zemlji. Palić je lokacija koja, za razliku od većeg dela jezera u Srbiji, nudi i boravak u prirodi i dobar provod, restorane, kafiće i niz drugih sadržaja.

Palić, Palićko jezero
Palićko jezero, Foto: aktivniodmor.net

Ono što posebno preporučujemo za dodatni užitak na Paliću je da probate neko od odličnih vina iz palićkih vinograda, kao i da se opustite i uživate u sjajnim zalascima sunca na najvećem prirodnom jezeru u Srbiji.

Do ovog jezera od glavnog grada dolazi se autoputem i putovanje traje oko 2 sata.

Borsko jezero

Borsko jezero poslednjih godina sve je poznatije, posebno primamljivo među gostima koji traže letovanje u Srbiji. U pitanju je veštačko jezero, ali po svojim karakteristikama podseća na prirodno jer je okruženo neverovatnom prirodom.

U okolini jezera nalaze se proplanci, pašnjaci, planina Crni vrh, kao i nekadašnja vulkanska kupa Tilva Njagra. Temperatura vode jezera tokom leta je oko 24 stepena, što je idealno za kupanje i osveženje.

Na obali jezera postoji veliki broj uređenih plaža – betonskih, kamenih i peščanih, kao i nekoliko restorana, kafića i hotela. Poseban užitak za goste Borskog jezera je vožnja čamcima po jezeru, kao i šetnja ili vožnja bicikla stazama izgrađenim oko celog jezera.Borsko jezero od Beograda je udaljeno oko 3 i po sata vožnje. Od smeštaja na Borskom jezeru preporučujemo Hotel “Jezero” i privatni smeštaj – Apartmani “Plaža” koji se nalaze na samoj obali jezera.

Srebrno jezero

Srebrno jezero je jedno od najpopularnijih domaćih jezera, delom zbog lepote prirode, a delom zbog izuzetno pogodnog položaja. Jezero se nalazi na desnoj obali Dunava i nekada je bio njegov rukavac, da bi kasnije dvema branama bio pregrađen čime je nastalo Srebrno jezero

Srebrno jezero
Srebrno jezero, Foto: poseti-srebrnojezero.rs

Zahvaljujući Silver lake resortu danas se ova destinacija ubrzano razvija, a uz veliki broj apartmana, soba, hotela, sportskih terena, akva-parka, bazena i drugih sadržaja, Srebrno jezero se zasluženo nalazi među našim preporukama za letovanje i odmor u Srbiji.

Srebrno jezero se nalazi na oko sat i po vožnje od Beograda.

Zlatarsko jezero

Kada je u pitanju zapadna Srbija, toplu preporuku dajemo za odmor na Zlatarskom jezeru.

Zlatarsko jezero
Zlatarsko jezero, Foto: zlatarinfo.rs

Poseban doživljaj na Zlatarskom jezeru za goste je vožnja čamcem i razgledanje izvanrednih prirodnih predela u okolini. Jezero je omiljeno izletište mladih ovog dela Srbije koji posebno tokom letnjih meseci ovde pronalaze spas od vrućine.

Odmor na planini

Iako planine turisti radije biraju za zimovanje, odmor na planinama u Srbiji i u letnjim mesecima ume da bude sjajan izbor, posebno ako uzmemo u obzir mir, prirodu i čist vazduh koji su nam nakon napornih radnih meseci izuzetno potrebni.

Kopaonik

Hoteli na Kopaoniku gotovo su puni i tokom letnjeg perioda, što dokazuje da je Kopaonik poslednjih godina postao i prava destinacija za letnji odmor.

Osim šetnje i uživanja u prirodi, na Kopaoniku tokom leta možete posetiti veliki zabavni park kojim upravljaju Skijališta Srbije, a u okviru koga imate mogućnost da vežbate streličarstvo, da se spuštate zip-lajnom, oprobati se u tjubingu ili bobu na šinama, a za decu je tu i dečiji avantura park.

Uz posetu Pančićevom vrhu, preporučujemo i obilazak lokaliteta Nebeske stolice, Kadijevac i Đorov most.

Zlatibor

Poput Kopaonika, Zlatibor nudi veliki izbor sadržaja i zanimacija i tokom leta. Uz šetnju po samom turističkom centru, preporučujemo posetu starom selu Sirogojno, vodopadu Gostilje, Ribničkom jezeru, i svakako – Mokroj gori.

Foto: Hotel Mona

Za najmlađe, tu je i Dino zabavni park u samom centru Zlatibora.

Divčibare

Divčibare je poslednjih godina sve popularnija destinacija za odmor u prirodi, nalazi se na oko 40 kilometara od Valjeva, na 980 metara nadmorske visine.

Foto: Divčibarski vajati

Ovo područje izuzetno je bogato jedinstvenim biljnim i životinjskim svetom, a osim izvanrednih prirodnih predela, ukoliko se odlučite za letovanje baš na ovoj lokaciji, uživaćete u pravim planinskim i etno pejzažima.

Vaučeri za odmor u Srbiji

Dodatna prednost ukoliko se odlučite za letovanje u Srbiji je i što možete uštedeti korišćenjem vaučera za odmor u Srbiji koje dodeljuje Vlada Srbije. Važno je znati da uz vaučere ne možete boraviti u svim hotelima, ali najveći deo hotela, apartmana i seoskih domaćinstava prima vaučere za odmor u Srbiji.

Foto: NP Đerdap

Ukoliko se odlučite na korišćenje vaučera, treba zapamtiti da se njima mogu platiti isključivo usluge smeštaja, ne i ishrane, pića, zdravstvenih i drugih usluga, boravišne takse i sličnog, kao i da se vaučeri mogu iskoristiti samo van mesta prebivališta korisnika. Takođe, ukoliko koristite vaučer, morate u smeštaju boraviti minimum 5 noći.

Ko ima pravo na vaučer?

Odlukom Vlade korisnici vaučera u ovoj godini mogu biti korisnici prava na penziju, nezaposlena lica iz evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje i druga lica na evidenciji NSZ, korisnici prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica, radno angažovana lica čija primanja ne prelaze iznos od 60.000 dinara mesečno, ratni vojni i civilni invalidi rata sa primanjima do 60.000 mesečno, korisnici prava na naknadu na porodičnu invalidninu po palom borcu, kao i nosioci porodičnog poljoprivrednog gazdinstva koji se bave isključivo poljoprivredom.

Za dobijanje vaučera propisana je vrlo jednostavna procedura.

Izleti u Srbiji

Čak i ukoliko se ne opredelite da ovo leto provedete na nekoj od destinacija u Srbiji, uvek možete iskoristiti vikend za kraći predah na nekoj od lokacija u prirodi – uz ponudu izleta u Srbiji.

Leave a Reply