fbpx

Planine za odmor u istočnoj Srbiji

Istočna Srbija i priroda ovog regiona važe za oblasti u Srbiji koje su najmanje istražene i o kojima se ne zna mnogo, a ipak nude brojne destinacije i lokalitete za odmor, posebno ukoliko ste ljubitelj mirnog odmora u prirodi.

Priroda ovog dela Srbije ima izvanredne odlike, od jezera, preko planina, pa sve to pećina i kanjona od kojih je deo pod zaštitom države ili, poput Stare planine, spada u red nacionalnih parkova.

Donosimo vam 5 planinskih destinacija za odmor sa izvanrednom prirodom koje morate posetiti ukoliko planirate putovanje kroz istočnu Srbiju.

Rtanj

Rtanj je nadaleko poznata planina i vrlo prepoznatljiva zbog svog specifičnog oblika – piramide. Planina se nalazi nedaleko od Boljevca, na oko 45 minuta vožnje od skretanja sa autoputa Beograd – Niš kod Paraćina. Rtanj pripada Karpatskim planinama, a najviši vrh ove planine visok je čak 1565 metara (Šiljak).

Kako je oblik planine vrlo specifičan, mnogi veruju da je Rtanj piramida slična onima u Bosni i Hercegovini. Staza za penjanje je vidno obeležena, a u blizini same planine možete pronaći i restorane sa domaćim kulinarskim specijalitetima i domaćim pićima. Najjednostavnija staza za penjanje je preko Mužinca, ali postoji i staza sa strane Nikoličeva. Sa vrha Rtnja vide se Avala, Deli Jovan, planina Stol, Veliki Krš i druge.

Homoljske planine

Homoljske planine se nalaze na oko 150 kilometara od Beograda i pripadaju Karpatsko-balkanskoj grupi planina. Prosečna visina homoljskih planina je 900 metara, dok je najviša tačka na visini od 962 metra.

Područje Homoljskih planina bogato je gustom šumom, rečnim izvorima i potocima i malim rekama koje se spuštaju sa padina planina. Homoljske planine dobar su izbor za dnevne izlete i penjanje na vrhove, ali za koje je potreban oprez jer je područje veliko i nije na najbolji način obeleženo.

Ukoliko posećujete područje Homolja preporučujemo posetu manastirima ili ostacima brojnih manastira koji datiraju još iz srednjeg veka. Do danas su očuvani manastiri Trška, Gornjak, Reškovica i drugi.

Stara planina

Ukoliko za Homoljske planine možda niste čuli, za Staru planinu zasigurno jeste. U pitanju je jedna od najpopularnijih srpskih planina i drugi najveći skijaški centar Srbije. Planina se nalazi nedaleko od Knjaževca, pri granici sa Bugarskom i u prvoj je kategoriji po zaštiti prirodnih bogatstava – nacionalni park.

Planina je gotovo pet meseci godišnje pokrivena snegom, nadmorska visina se kreće od 1100 do 1900 metara i, iako su brojni sadržaji već izgrađeni, ima još mnogo prostora za razvoj SKI turizma.

Najviši vrh Srbije nalazi se na Staroj planini, na 2169 metara nadmorske visine i zove se Midžor.

Skijaški centar se poslednjih godina intenzivno razvija, a prva gondola u Srbiji otvorena je upravo na Staroj planini – na potezu od Jabučkog ravništa do Babinog zuba, odnosno SKI centra. Ukoliko ste ljubitelj skijanja, Stara planina je odličan izbor, a smeštaj možemo preporučiti u hotelu Stara planina koji u poudi ima i SPA centar ili u nekom od privatnih apartmana i smeštaja na planini.

Uz skijanje, Stara planina je poznata destinacija i za ljude koji vole odmor u miru i prirodi, kako leti, tako i tokom zime.

Ukoliko želite ponudu ili da rezervišete hotel za Vaš odmor na Staroj planini, kliknite ovde.

Kučajske planine

Kučaj je odlična destinacija za beg iz grada i gradskih gužvi. Planine se nalaze u istočnoj Srbiji, na potezu zapadno od Bora, na oko 3 sata vožnje od Beograda.

Foto: Bor iz vazduha

Kučajske planine su smeštene između reke Resave, Zlotske reke i Crnog Timoka, a dužina pružanja planina na potezu severoistok-jugozapad je čak 40 kilometara. Pod samim terminom Kučajske planine podrazumeva se nekoliko planinskih venaca, visoravni i planinskih vrhova. Celo područje je izuzetno bogato šumom i poznato je po brojnim prirodnim znamenitostima, poput kanjona, kraškim oblicima reljefa.

Naziv planina potiče od mnoštva kuča, odnosno vukova. Uz uvale, na Kučajskim planinama očekuju vas i uvale, ali i jame i neke od poznatijih srpskih pećina – Bogovinska, Zlotska (Lazareva) i Ravanička. Pri poseti području Kučajskih planina obavezno posetite i Lazarev kanjon, kao i selo Zlot i mesta u okolini u kojima možete probati sjajne vlaške specijalitete i tradicionalnu hranu ovog kraja Srbije.

Beljanica

Beljanica se nalazi na potezu između Despotovca i Bora u istočnoj Srbiji. U pitanju je jedna od najvećih krečnjačkih planina ovog dela Srbije, a okružuju je reka Mlava, Žagubička kotlina i reka Resava. Planinski venac dugačak je čak 24 kilometra, sa prosečnom širinom od 12 kilometara.

Beljanica je izuzetno pogada vodom, podzemnim i površinskim tokovima, a posebno su zanimljivi površinski tokovi sa velikim brojem reka i potoka koji poniru. Voda u rekama ovog kraja toliko je čista da se može piti direktno iz potoka ili reke.

Spelološki objekti takođe su odlika ovog dela istočne Srbije, pa ukoliko obilazite Beljanicu, obavezno posetite i poznatu Resavsku pećinu, uređenu za posete i otvorenu tokom cele godine. Za sve druge detalje i organizovanje poseta ovom delu istočne Srbije možete se obratiti i planinarskom društvu Beljanica.

Crni vrh

Crni vrh je planina koja se nalazi blizu Bora, na oko 30 kilometara od grada i blizu Borskog jezera. Najviši vrh planine nalazi se na 103 metra nadmorske visine, a celo područje izuzetno je bogato kvalitetnim šumama, posebno bukovim. Područje je, uz planinu Dubašnicu u blizini, jako pogodno za lov i jedno je od poznatijih lovišta ovog dela Srbije već više decenija.

Na Crnom vrhu nalazi se i manji skijaški centar sa dve ski staze i dve instalacije – crnom i plavom skijaškom stazom.

Iako na samom Crnom vrhu nema izgrađenih hotela i smeštajnih objekata, na petnaestak kilometara od Crnog vrha nalazi se Borsko jezero.

Preporučujemo da pogledate i opcije izleta do brojnih destinacija u Srbiji koje možete pogledati na stranici Izleti po Srbiji.