fbpx

Važni pojmovi u turizmu

Pred vama se nalazi lista najvažnijih pojmova u turizmu.

A/C

Skraćeno od engleskog izraza air conditioning, a predstavlja klima uređaj, bilo centralni sistem celog objekta, ili pojedinačna jedinica klima uređaja u svakoj sobi/apartmanu. Služi kako za hlađenje, tako i za grejanje prostora. 

ADULT (ADL)

Predstavlja odraslu osobu, odnosno putnika, i najčešće se odnosi na osobu stariju od 11 ili 12 godina. 

ALL INCLUSIVE ili SVE UKLJUČENO (ALL, AL)

Obuhvata uglavnom doručak, ručak, večeru i užinu, te i konzumaciju pića u određenom periodu dana, kao i korišćenje svih ili većine sadržaja hotela ili resorta. Uglavnom se hrana poslužuje po principu švedskog stola, a pića budu na točenje, i uglavnom neograničena. Važno je napomenuti da obim usluge može varirati od hotela do hotela, ali je za svaki hotel precizno navedeno šta je uključeno, dok nenavedene usluge se ne podrazumevaju. 

A LA CARTE

Francuski izraz koji u prevodu znači “iz menija”, odnosno odabir hrane i pića iz menija. 

APARTMAN (APT)

Apartman je samostalna stambena jedinica koja se obično sastoji od jedne ili više soba, kuhinje i kupatila. Apartmani se često iznajmljuju turistima kao alternativni smeštaj hotelima. Apartmani obično imaju više prostora i privatnosti od hotelskih soba, a često su i opremljeni kuhinjom, što gostima omogućava da pripremaju svoje obroke.

AERODROMSKE TAKSE

Aerodromske takse su naknade koje aerodromi naplaćuju putnicima, a deo su cene avio karte. Ove takse se koriste za finansiranje izgradnje i održavanja aerodroma, kao i za pružanje usluga putnicima, kao što su sigurnosni pregled, carinska kontrola, parking i druge.

BALKON / TERASA

Otvoreni prostor kom se pristupa iz smeštajne jedinice, dovoljno velik za garnituru za sedenje. U nekim hotelima se može desiti da isti balkon deli nekoliko smeštajnih jedinica. 

BALKON FRANCUSKI

Mali otvoreni prostor, kom se pristupa iz smeštajne jedinice, na kom nema mesta za garnituru, već je dovoljno velik da stoji jedna odrasla osoba. 

BTO (BORAVIŠNA TAKSA)

BTO je skraćenica za lokalnu boravišnu taksu. To je lokalna taksa koja se naplaćuje turistima koji borave u smeštajnim objektima unutar određene opštine ili grada. Boravišna taksa je namenjena za prihode lokalne samouprave za podršku turizmu, promociji i slično. Računa se uglavnom po osobi po danu, a plaćaju je i deca i odrasli. Plaća se u hotelu, osim kad je uključena u cenu aranžmana, što bude i naglašeno.

CHECK IN / CHECK OUT

Engleske reči za prijavu i odjavu iz hotela. Proces prijave u hotel vrši se na recepciji hotels i obuhvata davanje vaučera za putovanje na uvid, kao i lične karte ili pasoša. Ukoliko je hotel u inostranstvu, pravilo je da se daje pasoš. Na recepciji dobijate ključ ili karticu za otključavanje sobe, kao i ostale neophodne informacije za boravak u hotelu: šta obuhvata Vaša plaćena usluga, vremena obroka i slično. 

Odjava iz hotela podrazumeva vraćanje ključa recepcionaru. 

Vremena prijave i odjave iz hotela se razlikuju od hotela do hotela, ali je uglavnom prijava posle 14:00 prvog dana, a odjava do 10:00 ujutru poslednjeg dana boravka. 

CHILD (CHD)

Engleska reč za dete, i odnosi se uglavnom na dete od 2 do 12 godina. Deca starija od 12 godina se uglavnom smatraju odraslim osobama, dok je dete do 2 godine INFANT, odnosno novorođenče.

ČARTER LET (CHARTER LET)

Čarter let je vanlinijski let, zakupljen od strane organizatora putovanja, uglavnom jeftiniji, ali može doći do otkazivanja leta ukoliko bude nedovoljan broj putnika.

DOPLATA ZA GORIVO (YQ TAKSA)

YQ taksa je taksa koja se plaća avio kompaniji usled premena cena goriva.

FAKULTATIVNI IZLETI

Izleti koje organizuje lokalna agencija na destinaciji, uz plaćanje na licu mesta, bez odgovornosti organizatora putovanja ili predstavnika agencije. Fakultativni izleti nisu obavezni deo programa putovanja i najčešće zavise od broja zainteresovanih putnika.

FAMILY ROOM (FAMILY SOBA)

Porodična ili Family soba najčešće predstavlja sobu koju čini jedna prostorija i koja je namenjena za boravak četiri osobe sa minimum dva standardna ležaja (francuski ležaj ili dva single kreveta) i dva pomoćna ležaja za dvoje dece.

FIRST MINUTE PONUDE

First minute ponude predstavljaju povoljnije ponude i aranžmane koje nude turističke agencije, najčešće znatno ranije u odnosu na termin putovanja.

FRANCUSKI ILI BRAČNI LEŽAJ

Francuski ležaj je krevet za dve osobe najčešće širine od 120 centimetara.

HOTEL

Hotel je ugostiteljski objekat koji pruža usluge smeštaja, hrane i drugih sadržaja koji putnici koriste na putovanju ili tokom boravka.

HOTEL APARTMANSKOG TIPA (APARTHOTEL)

Aparthoteli su smeštajni objekti koje najvećim delom ili u celosti čine apartmani ili studio apartmani.

HOSTEL

Hostel je smeštajni objekat nižeg komfora, najčešće sa sobama sa 4 ili više kreveta i zajedničkim kupatilom.

INFANT

Beba do 2 godine.

INTERCONNECTED ROOMS (SOBE)

Dve sobe koje se nalaze jedna do druge, sa sopstvenim ulaznim vratima i kupatilima, ali sa vratima koja ih međusobmo povezuju. Najčešće ih koriste porodice ili prijatelji koji žele da budu smešteni zajedno.

ITINERER

Plan putovanja koji sadrži sve detalje o planiranom vremenu putovanja, lokacijama koje se posećuju, mestima za zadržavanje.

IZLET

Izlet je kombinacija dve ili više turističkih usluga poput prevoza, turističkog vođenja, ishrane u trajanju kraćem od 24 sata i koji ne uključuje noćenje.

JUNIOR SUITE

Soba u hotelu koju čini jedna prostorija, često sa paravanom unutar same sobe, a koja je kapaciteta do četiri osobe – uglavnom sa jednim francuskim ležajem i dva pomoćna ležaja ili sofom za dvoje dece.

KONTINENTALNI DORUČAK

U praksi doručak koji čine slatka i slana jela uobičajena za doručak uz kafu, čaj ili sok.

LAST MINUTE PONUDE

Ponude turističkih agencija za određeno putovanje, najčešće objavljena nekoliko dana pred polazak, uz povoljniju cenu.

LOKALNI VODIČ

Vodič sa područja koje se obilazi na putovanju.

MINI BAR

Frižider manjeg kapaciteta u hotelskoj sobi sa alkoholnim i bezalkoholnim pićama koje gost može konzumirati uz naknadnu naplatu.

NA

Najam studija ili apartmana, bez obroka.

ND (BB)

Noćenje sa doručkom.

OVERBOOKING

Situacije pri prekoračenju kapaciteta hotela ili smeštajnog objekta, odnosno nemogućnost prijave putnika koji su prethodno rezervisali smeštajni objekat, do kojih gotovo uvek dolazi greškom hotela.

PA (FB)

Pun pansion (doručak, ručak, večera).

POMOĆNI LEŽAJ

Dodatni ležaj, pomoćni ležaj, ležaj na razvlašenje – Najčešće uneti u sobu prema zahtevu gosta i koji se uglavnom koriste za smeštaj treće odrasle osobe u standard sobama ili do dvoje dece.

PP (HB)

Polupansion (doručak i večera).

PREDSTAVNIK AGENCIJE

Osoba koja boravi na destinaciji putovanja putnika radi kvalitetnijeg ispunjenja aranžmana i pružanja pomoći putnicima.

STANDARD SOBA

Smeštajna jedinica u hotelu, bez kuhinjskih elemenata, površine uobičajene za sobu predviđenog kapaciteta.

SOFA

Ležaj sa naslonom na razvlačenje, manje udoban od francuskog ili standardnog ležaja.

STUDIO APARTMAN

Studio apartman je vrsta apartmana koji se sastoji od jedne velike prostorije koja kombinuje kuhinju, dnevni boravak i spavaću sobu. Kupatilo je obično odvojeno od glavne prostorije. Studio apartmani su obično manji od tradicionalnih apartmana, ali nude funkcionalan prostor za jednu ili dve osobe.

SUPERIOR SOBA

Smeštajna jedinica u hotelu veće kvadrature ili kvalitetnije opreme od standard sobe.

ŠVEDSKI STO

Samoposluživanje hranom u neograničenim količinama u hotelu.

TERASA

Otvoreni prostor u smeštajnoj jedinici, dovoljno veliki za postavljanje stolica za sedenje.

TRANSFER

Ugovoreni prevoz putnika, najčešće od ili do aerodroma.

TURISTIČKI PRATILAC

Fizičko lice koje prati turističku grupu i obavlja tehničke ili operativne poslove tokom putovanja.

TURISTIČKI VODIČ

Fizičko lice koje prati turističku grupu i pruža turistima usluge vođenja, stučnog pojašnjenja ili pokazivanja lokaliteta na destinaciji.

TUROPERATOR

Kompanija koja kreira putovanja i turističke aranžmane.

VAUČER

Isprava koju izdaje organizator putovanja na kojoj se uglavnom nalaze podaci o putovanju, putnicima i garanciji putovanja.

Leave a Reply