fbpx

Izlet Oplenac i Topola: Istorijska tura sa degustacijom vina

11
Izlet autobusom
11crkva na oplencu, oplenac

O izletu        Plan i program        Fotografije       Cena

Upoznajte istoriju kraljevske porodice Karađorđević i šumadijske varošice Topole koju često nazivaju Karađorđevim gradom. Obilazak najznačajnijih istorijskih znamenitosti Topole i Oplenca uz degustaciju vina i posetu vinarijama sa tradicijom proizvodnje vina dugom više od sto godina.

Prevoz: Autobus
Smeštaj: Bez smeštaja
Organizator: O2 Travel DOO Beograd

Tip putovanja: Jednodnevni izlet
Preporučeno za: Porodice, mladi, izleti za seniore

11

Plan i program

Polazak iz Beograda

Naš jednodnevni istorijsko-vinski izlet započinjemo okupljanjem kod parka Ušće odakle u jutarnjim časovima polazimo za Topolu. Do prvog lokaliteta koji obilazimo čeka nas vožnja udobnim turističkim autobusom od oko sat i petnaest minuta.

Karađorđev grad

Po dolasku u Topolu odmah se upućujemo ka jednoj od istorijski najznačajnijih atrakcija ovog dela Srbije – Karađorđevom gradu. Karađorđev grad je u periodu od 1811. do 1813. godine izgradio Karađorđe Petrović, vođa Prvog srpskog ustanka. Uz stručnog vodiča obilazimo kompleks, crkvu Presvete Bogorodice, poznatu i pod imenom Karađorđeva crkva, kao i izložbu ličnih predmeta Vožda i autentičnog oružja iz Prvog srpskog ustanka, uključujući i originalni Karađorđev top – aberdar. Poseban utisak na posetioce ostavlja unutrašnjost Karađorđeve crkve sa fascinantno rezbarenim ikonostasom, radom mijačkih majstora iz Makedonije.

Predah uz kafu (fakultativno)

Nakon obilaska Karađorđevog grada, pravimo kratku pauzu za prepodnevnu kafu (fakultativno) ili kraći predah nadomak Kraljevog parka.

Crkva Svetog Đorđa na Oplencu

Ubrzo se laganim hodom kroz prelep Kraljev park na Oplencu upućujemo ka Crkvi Svetog Đorđa – mauzoleju porodice Karađorđević. U pitanju je petokupolna crkva građena od 1910. do 1930. godine od najprefinjenijih materijala u srpsko-vizantijskom stilu. Crkva je zadužbina kralja Petra I Karađorđevića, unuka vožda Karađorđa i karakteriše je unutrašnja dekoracija koju čini mozaik površine od čak 3.570 metara kvadratnih. Zanimljiva je činjenica da je mozaička staklena pasta rađena u gradiću nedaleko od Venecije u Italiji, dok je sama kompozicija slagana u Nemačkoj. Uz čak 15 hiljada nijansi boja i pozlata četrnaest i dvadeset karatnog zlata, kao i čak 40 miliona mozaičkih delova – Crkva Svetog Đorđa smatra se jednom od nekoliko prvih u svetu po površini i tehnici rada na mozaiku. Osim nekoliko vladara dinastije Karađorđević i 24 člana najuže porodice, u Mauzoleju počivaju i vožd Karađorđe i kralj Petar I Karađorđević.

Kuća Kralja Petra I

Nakon obilaska Crkve Svetog Đorđa, upućujemo se u obližnju Kuću kralja Petra I koja je građena kao kuća za graditelje crkve, ali se u nju ipak potom uselio upravo kralj Petar kako bi nadgledao radove na crkvi. U Kući kralja Petra I imaćemo priliku da vidimo dragocene kraljeve beleške i detalje o životu Kralja Petra I, ali i vladavini dinastije Karađorđević.

Kraljev park

Sledi slobodno vreme za šetnju po Kraljevom parku – parku punom zelenila, spomen obeležja, ali i mesta na kojima se možete opustiti i uživati u pogledu na Šumadiju ili obližnje vinograde.

Kraljeva vinarija (degustacija vina)

Nakon kraćeg predaha, vreme je za vinski deo našeg izleta i degustaciju nekih od najboljih vina karakterističnih za ovaj predeo Srbije. Prva vinarija koju obilazimo je Kraljeva vinarija koja je svoj najveći razvoj doživela paralelno sa izgradnjom Crkve Svetog Đorđa, kada je Kralj Petar I mahom boravio na Oplencu. Dokaz viševekovne istorije proizvodnje vina na ovom području je i Zadruga vinogradara koji su imali nadaleko poznate rezultate proizvodnje vina, a potom i konjaka, čak i šampanjca uz nadzor tehnologa iz Francuske.

U Kraljevoj vinariji danas se nalazi bačva od blizu 4.000 litara koju je Kralj Petar I dobio na poklon još davne 1909. godine. Tradiciju gajenja vinove loze nastavio je i Kralj Aleksandar I koji je na više od 50 hektara zasadio 150 hiljada čokota različitih sorti, a zahvaljujući kojima danas imamo poznata vina poput Trijumfa, Oplenke i Žilavke. Po obilasku vinarije imaćemo priliku da degustiramo vino upravo iz Kraljeve vinarije.

Ručak (fakultativno)

Nakon obilaska Kraljeve vinarije upućujemo se ka centru Topole gde imamo slobodno vreme za ručak (fakultativno) ili šetnju po gradu.

Vinarija PIK Oplenac (degustacija vina)

Potom sledi obilazak vinarije PIK Oplenac, jedne od najpoznatijih vinarija šumadijskog kraja i Srbije, osnovane još davne 1948. godine. U vinariji PIK Oplenac neguju decenijsko iskustvo i vinsku kulturu oplenačkog kraja, zbog čega se vina ove vinarije smatraju spojem tradicionalnog i modernog. Domaćini će nam predstaviti istoriju vinarije, tradiciju i filozofiju, ali i približiti sam proces proizvodnje vina uz stručnu konsulatciju. Uz upoznavanje vinarije PIK Oplenac imaćemo priliku da degustiramo neka od najkvalitetnijih vina ove vinarije poput vina iz linije Monarh, Villa i linije Constanta.

Povratak za Beograd

Sledi kratak predah i slobodno vreme do polaska za Beograd. Povratak u Beograd na lokaciju polaska predviđen je za 19 časova.

11

Fotografije

Skroluj za više fotografija

11

Cene i polasci

Datum polaska: 16.12.2023.
Trajanje izleta: 10 sati
Prevoz: Autobus

Pogodno za decu: Da
Veličina grupe: Min 20, Maks 50
Dostupno: Da

Cena: 4.250 dinara

Cena je iskazana po osobi za izlet.

Cena sa popustom za penzionere: 3.950 dinara
Cena sa popustom za studente: 3.950 dinara

Cena uključuje

 • Prevoz na relaciji Beograd - Topola - Beograd
 • Ulaznica za kompleks na Oplencu
 • Obilazak Kraljeve vinarije uz degustaciju jedne vrste vina
 • Obilazak PIK Oplenac vinarije uz degustaciju jedne vrste vina
 • Licencirani turistički vodič
 • Troškove organizacije i vođenja izleta

Cena ne uključuje

 • Individualni troškovi nastali za vreme trajanja izleta
 • Ručak
 • Ostali troškovi koji nisu navedeni u programu izleta

Važne napomene

Uključeno u cenu

 • Prevoz prema programu izleta modernim turističkim autobusima;
 • Ulaznice prema programu izleta (Crkva Svetog Đorđa, Kuća Kralja Petra I, Karađorđev grad, Kraljeva vinarija, Vinarija PIK Oplenac);
 • Degustaciju jedne vrste vina u Kraljevoj vinariji;
 • Degustaciju jedne vrste vina u Vinariji PIK Oplenac;
 • Usluge licenciranog turističkog vodiča;
 • Troškove organizacije izleta.

Nije uključeno u cenu

 • Individualni troškovi putnika;
 • Ručak;
 • Ostali troškovi koji nisu navedeni u programu izleta.

Uslovi i način plaćanja

 • Uplata putem računa u punom iznosu izleta prema izdatom predračunu u roku od dva dana od izdavanja predračuna;
 • Otkazivanje rezervacije izleta moguće je do 7 dana pre datuma realizacije izleta uz punu refundaciju. Otkazivanje rezervacije izleta nakon isteka 7. dana pre datuma realizacije izleta uz punu refundaciju nije moguće;
 • Cena i ponuda važe za rezervacije izleta putem veb sajta agencije ili putem telefona.

Rezervacije izleta

 • Prijavu za izlet i rezervaciju moguće je izvršiti isključivo putem sajta o2travel.rs ili putem telefona +381 60 0225 028;
 • Kompletnu dokumentaciju i predračun za izvršenje uplate putnik će dobiti putem e-maila;
 • Potvrdu rezervacije i fiskalni račun putnik će dobiti u elektronskom obliku putem e-maila;
 • Putnici će najkasnije 1 dan pred polazak putem e-maila i SMS poruke biti informisani o tačnom terminu i lokaciji polaska na izlet.

Važne napomene

 • U skladu sa Članom 79 Zakona o turizmu za organizovanje izleta u trajanju kraćem od 24 sata nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja;
 • Organizator izleta je O2 Travel DOO Beograd – Novi Beograd;
 • Minimum za realizaciju ovog izleta je 25 prijavljenih putnika;
 • U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika, organizator izleta zadržava pravo izmene programa ili otkaza putovanja najkasnije 5 dana pre datuma realizacije izleta uz pun povraćaj uplaćenih sredstava;
 • Redosled sedenja u vozilu određuje se prema redosledu prijave. Putnike koji imaju preferencije vezane za sedišta u autobusu molimo da nas o tome obaveste pri prijavi za izlet;
 • Prilikom rezervacije izleta po povlašćenoj ceni, molimo studente i penzionere da dostave bilo koju vrstu dokaza o statusu studenta/penzionera.
 • Lice odgovorno za postupak po reklamaciji je Boris Firicki (kontakt@o2travel.rs ili +381 64 007 63 65)

Organizator izleta: O2 Travel DOO Beograd – Novi Beograd

11

Aktivnosti

Vođena tura kroz Kraljevu vinariju uz degustaciju vina

Jedna od najstarijih vinarija u Srbiji sa tradicijom dugom duže od jednog veka.

Vođena tura kroz PIK Oplenac vinariju uz degustaciju vina

Vođena tura kroz vinariju osnovanu davne 1948. godine.