fbpx

Šta videti u Barseloni? – atrakcije katalonske prestonice

Barselona je grad koji tokom leta karakterišu veoma toplo vreme, zabava i žurke tokom bukvalno celog dana, bezbroj atrakcija i istorijskih znamenitosti, zbog čega u ovom gradu nikome neće biti dosadno. Odmah na početku treba znati da je Barselona u letnjim mesecima veoma popularna, te su gužve na svakom koraku.

Tek van sezone, kada fokus nije na plaži i brčaknju u moru, lagodnije je baciti se na upoznavanje istorije, a uz Gaudijevo nasleđe koje je na svakom koraku, genijalnu arhitekturu i dobru tradicionalnu hranu sa ovih prostora, utisci iz Barselone će zasigurno biti fenomenalni.

Barseloneta

Za vas smo pripremili sveobuhvatan vodič kroz Barselonu kao jednu od omiljenih destinacija kada su u pitanju gradovi Evropeuz sve detalje o putovanju, letovanju, tome šta posetiti, kao i o načinima da vaše putovanje bude što povoljnije. Krenimo redom.

Letovanje u Barseloni

Barselona je drugi po veličini grad u Španiji, treći po broju turista u Evropi i nesumnjivo jedna od omiljenih svetskih destinacija za putovanja. Iako uvod ovog teksta deluje kao da je u pitanju neka hardcore party destinacija, nije baš tako, jer ćete u Barseloni sresti horde porodičnih gostiju, ali naravno i mladih, neiživljenih momaka i devojaka koji su tu, spremni da se ludački provedu.

Velika prednost je što su avio karte do Barselone poslednjih godina veoma povoljne.

Istorija Katalonije i Barselone prošarana je sa toliko različitih pravaca, ideja, pokreta i zato nijedan kvart grada ne može biti isti. To bogato istorijsko i kulturno nasleđe ogleda se u neverovatnim delima Gaudija, koji je donekle i sinonim za sve što možete videti u Barseloni, i drugih arhitekata i umetnika. Više miliona turista iz celog sveta svake godine pohrli da vidi Gaudijeva dela, od kojih samo Sagrada familija, iako još nije u potpunosti završena, privuče oko 2 miliona turista.

Šta videti u Barseloni?

Naravno, nije Barselona samo Sagrada familia. Toliko je lokacija koje jedva čekate da vidite, a za koje možda niste ni čuli. Izazov je kada u samo par dana treba obići sve znamenitosti Barselone, ali ako ne stignete – uvek je tu drugi put.

Ovo je lista stvari koje u Barseloni ne smete propustiti.

Gaudijeva arhitektura

Sama šetnja kroz Barselonu je neka vrsta kataloga Gaudijevih građevina i dela, a osim što važi za jednog od najpoznatijih katalonskih umetnika, dela Antonija Gaudija su jedinstvena, imaju mnogo prirodnih elemenata, u skladu su sa prirodom i naravno su lokacije koje ne treba zaobići.

Ono po čemu svi prepoznaju Barselonu, Sagrada familia, bazilika čiji vrh dostiže 172 i po metra, druga je najviša tačka u katalonskoj prestonici. Gaudi je smatrao da bilo koje njegovo delo ne treba da bude više od božjih, što je u ovom slučaju Montjuc, brdo na obodu grada više od Sagrada familie za samo 1 metar.

Barcelonetta

Iako i dalje nezavršena, Sagrada familia godišnje privuče oko 2 miliona turista, i zbog toga čekanje u redu za kupovinu karte koje traje minimum sat-dva možete preskočiti i kupiti ulaznicu preko sajta GetYourGuide.

Sama građevina je impozantna i ukoliko obratite pažnju na ljude koji tek ulaze u Sagradu, shvatićete da nema osobe koja pri ulasku ne bude u fazonu „u jbt“. Impozantno!

Casa Battlo

Od drugih Gaudijevih dela u gradu, Casa Batllo i Casa Mila su u samom centru. Casa Batllo građena je početkom 20. veka i to kao porodična kuća, a danas predstavlja tipičan primer Gaudijeve arhitekture kao objekat projektovan sa mnogo nepravilnih oblika i čija je fasada izgrađena od polomljenih keramičkih pločica. Cena ulaznice za Kuću Batlo je 30 evra za kupovinu preko interneta, a za Kuću Mila 25 evra.

Montjuic

Jevrejska planina, kako se Montjuic prevodi sa katalonskog jezika, uglavnom se vezuje za zatvor i mesto egzekucije političkih zatvorenika u 19. i 20. veku. Ipak, danas je u pitanju brdo sa svojim atrakcijama, muzejima, galerijama i objektima izgrađenim za Olimpijske igre 1992. godine.

Pogled na grad sa tvrđave Montjuic

Sa vrha Montjuc tvrđave, ujedno i najviše tačke grada, pruža se pogled na celu Barselonu. Ulaznica za Montjuc košta 5 evra, ali odlazak može biti i besplatan ako tvrđavu odlučite da obiđete nedeljom posle 15 časova.

Imajte u vidu i to da je najlakši način, možda i jedini, za dolazak na vrh brda korišćenje gondole. Vožnja u oba pravca košta ukupno 13 evra. Osim tvrđave, simpatičnog parka i užitka u pogledu sa vrha, možete obići i poznatu barselonsku magičnu fontanu koja se nalazi u podnožju.

Gotska četvrt

Srce grada Barselone, kažu lokalci. Ovo je najstariji deo grada u kome vrlo lako možete da se zagubite ili, sa druge strane, vrtite u krug. Ceo kvart čini mnogo malih ulica u kojima ćete videti restorane sa tradicionalnom, a ne previše skupom hranom. Osim restorana, i džeparoša ima na sve strane, pa povedite računa o privatnim stvarčicama.

Gotski kvart

Glavne atrakcije u Gotskom delu grada su Muzej istorije Barselone, sa detaljima 2000 godina duge istorije grada, i katedrala iz 13. veka. Ulaz u muzej košta 7 evra, dok kroz katedralu možete prošetati besplatno.

Barselonska katedrala

La Boqueria market

Ako u Barseloni želite da nabacite i koje kilo ili bar da probate lokalne specijalitete, odmah do Gotskog kvarta i ulice La Rambla, nalazi se market La Boqueria. Jedina mana je što će vas sve vreme mamiti da potrošite što više novca.

Boqueria market

CNN je La Boqueria market stavio na mesto broj 1 na listi najboljih marketa hrane u celom svetu. Zato i ne čudi činjenica da kroz oko 1300 prodavnica dnevno prođe i do 40 hiljada posetilaca. Prodaju se uglavnom proizvodi sa farmi, domaći proizvodi, meso i ručno izrađene sitnice.

Turisti su tu zbog tradicionalnog jela tapas, mesa i mesnih proizvoda i voća i voćnih smutija koje možete kupiti na svakom koraku. I to od svakakvog egzotičnog voća. Toliko raznovrsnog da ne biste ni pomislili da postoje takve kombinacije. I da, za nas je to nezamislivo, ali market ne radi nedeljom.

Barseloneta

Barseloneta je upravo deo onog spomenutog party kvarta Barselone, sa mnogo barova ali i još više ljudi koji na plaži čiliraju uz alkohol i travu. Fun fact je da mnogi Barselonu nazivaju novim Amsterdamom, upravo zbog mogućnosti da na sred ulice zapalite džoint, a da vam niko za to ništa ne kaže. Iako zakon kaže da je konzumiranje i uzgajivanje marihuane dozvoljeno samo u sopstvenim stanovima, u realnosti nije nimalo tako, a Barseloneta je upravo lokacija na kojoj ćete najlakše osetiti miris i moći da kupite travu.

Jedna od plaža u Barseloni

Sa druge strane, cela Barseloneta je, što se saobraćaja tiče vrlo mirna i uređena tako da dugim stazama možete voziti bajs ili uživati u nekom drugom sportu.

Inače, Barseloneta je samo deo uređene morske obale Barselone dugačke nekoliko kilometara. Dobra stvar je što na svakom koraku možete pronaći barove, ali je bolja varijanta za kupovinu piva i drugih pića odlazak do prodavnica na par minuta od plaže. Cene limenke piva su od 0.8 do 1.2 evra.

Barseloneta

Sunčanje u toplesu i nudisti ovde su potpuno dobrodošli. Ipak, ako želite malo mirniju plažu u kojoj se vaš peškir ne nadovezuje na tuđi, prošetajte do Nova Mar ili nudističke La Mar bella plaže.

Najveći akvarijum u Evropi

Sa 35 zasebnih akvarijuma u kojima je smešteno oko 11 hiljada životinja, Akvarijum Barselona predstavlja najveći objekat ove vrste u Evropi.

Akvarijum

Osim manjih akvarijuma, najveći deo kompleksa predstavlja deo za veće jedinke poput ajkula kroz koji posetioci prolaze tunelom dugačkim oko 80 metara. Ako se odlučite za posetu akvarijumu, obavezno ulaznicu kupite unapred kako biste izbegli čekanje u redu. Preporučujem da na ovom linku pogledate ulaznicu skip the line jer znatno brže ulazite u tom slučaju.

Par Guell

Park Guell, jedno od Gaudijevih dela u Barseloni, veličine je oko 13 gradskih četvrti (17 hektara). Prvobitna ideja je bila izgradnja 60 luksuznih kuća sa sjajnim pogledom na grad, ali je, ipak, nakon 1926. godine ideja promenjena, pa je naselje postalo veliki park. U jednoj od izgrađenih kuća živeo je i sam Gaudi, inače danas muzeju.

Monumentalna zona parka Guell

Dva su glavna dela Guell parka: Monumentalna zona i slobodna zona. Slobodna zona je veća, zapravo ogromna i ulaz u ovaj deo parka je besplatan, dok se za onaj glavni, za monumentalnu zonu ulaz plaća 8 evra. I u slučaju izgleda parka Guell jasno je vidljiv Gaudijev stil sa mnogo krivih linija, i trenkadisom, već spomenutom tehnikom ukrašavanja polomljenim keramičkim pločicama.

Iako mnogi kažu da je najbolji pogled na grad sa Montjuic tvrđave, deluje da se mnogo lepši pogled na Barselonu pruža upravo iz parka Guell i to iz slobodne zone.

Do parka se stiže direktno autobusom iz centra ili metroom, ali se nakon metroa na brdo penje uz pomoć pokretnih stepenica. Silazak je taj koji je problematičan.

Palata katalonske muzike

Kažu da je magija obići palatu, ali da je još veći užitak slušati nastup ili koncert uživo u zdanju izgrađenom 1908. godine. I magično smešno postane kada u promotivnom spotu vidite Gorana Bregovića kako trubi pred punom salom katalonske palate muzike.

Palata katalonske muzike

No, palata je poznata po arhitekturi i izgledu, šarenosti i naravno, Flamenco nastupima. Slušati operu, jazz ili gledati balet u ovakvom okruženju mora da je strava.

Obiđite grad pešaka

Barselona nije veliki grad. Ono što vas može usporiti su jedino ogromne gužve i čekanje na semaforima, ali kada pomislite da je u metrou milion stepeni (što je inače dugogodišnji problem grada), obilazak i razgledanje kroz šetnju nije nimalo loše.

Trijumfalna kapija u Barseloni

Osim šetnje pored mora i kroz Gothic kvart, šetnja kroz najpoznatiju barselonsku ulicu je dobro rešenje – La Rambla. Preko dana mirna ulica za šetnju sa porodicom, a noću leglo „oskudno odevenih momaka i devojaka“, ako me razumete. Nakon 2 noću ulica postaje puna prostitutki, uglavnom zastrašujućeg izgleda, i prolaznika koji idu u klubve.

I za kraj, kada čujete La Rambla, pitate se kako da vas neko ne prebije i pokrade. Da, ako negde treba voditi računa o ličnim stvarima, onda je to u La Rambli. Policija koju ćete videti svuda, neće vam pomoći u borbi protiv džeparoša jer ćete nestanak novčanika skontati verovatno tek posle 2 sata. Iskusni su, jbg.

Ulice u kvartu Barseloneta

Ako se pitate koliko košta boravak u Barseloni, posebno u sred sezone, ne brinite jer ne košta više od prosečnog dvonedeljnog odlaska na letovanje u Grčku.

Putovanje u Barselonu

Toplo preporučujemo da ako želite da pronađete što povoljniju opciju za putovanje kontaktirate agente O2 Travel putem kontakt forme na ovom linku i koji će vam zasigurno pomoći da pronađete najbolje i najpovoljnije varijante za putovanje.

Više detalja o troškovima i načinu odlaska u Barselonu čitajte u odvojenom tekstu.