fbpx

Putovanje na ostrvo Madeira

Ostrvo Madeira među putnicima iz Srbije i našeg regiona zasigurno nije jedna od popularnijih destinacija, ali je za one koji su je otkrili, još više za putnike koji je posetili – sigurno jedna od najlepših destinacija, ostrvo visokih litica, prelepih pejzaža i nezaboravnih pogleda. Iako je u pitanju malo ostrvo u Atlantiku, Madeira nudi mogućnost avanturističkog putovanja, uz mnoštvo atrakcija, bogatu istoriju i izvanrednu prirodu, a sve to uz poprilično pristupačne cene.

Zahvaljujući direktnim avio letovima iz Srbije za Portugal, Madeira je sada bliže nego ikada! Zbog toga vam iz ličnog iskustva donosimo sve detalje, preporuke i savete o tome kako posetiti Madeiru, koji hotel izabrati, šta obići, ali i koliko vam novca za ovo nezaboravno putovanje treba. Čeka vas mnoštvo korisnih informacija uz fotografije ovog prelepog ostrva. Idemo redom.

Ukoliko želite da preskočite informacije koje već znate, izaberite deo našeg vodiča koji vas zanima na linkovima:

Gde se nalazi ostrvo Madeira?

Ostrvo Madeira se nalazi u Atlanskom okeanu, na oko 500 kilometara od obale Afrike i na oko 1000 kilometara od Portugala, odnosno Evrope. Ostrvo je deo arhipelaga koji čine još dva manja ostrva – Porto Santo, ostrvo koje je moguće posetiti, i Desertas, ostrvo koje nije naseljeno.

Od drugih ostrva u ovom delu okeana nalaze se i Kanarska ostrva, na udaljenosti od oko 400 kilometara, i Azorska ostrva udaljena malo manje od hiljadu kilometara.

Madeira je površine oko 750 kvadratnih kilometara, dugačka je 57 kilometara i široka oko 22 kilometra. Poređenja radi, u pitanju je ostrvo duplo veće od Malte ili hrvatskog ostrva Brač. Zaniljivo je da je za vožnju oko celog ostrva kolima potrebno oko tri sata.

Za odlazak do Madeire iz Beograda je potrebno oko 7 sati sa presedanjem u Lisabonu.

Kratka istorija

Madeira je ostrvo otkriveno od strane portugalskih moreplovaca 1419. godine, dok je godinu dana kasnije počelo naseljavanje ostrva. Arheološka istraživanja pokazala su da je bilo poseta Madeiri u 10. veku, ali je život na ovom području počeo da se odvija tek pet vekova kasnije. Prema legendama, strme litice ostrva koje danas predstavljaju atrakciju, u periodu otkrivanja ostrva nazivane su vratima pakla zbog svoje visine i impozantnosti koja izaziva strah.

Život na Madeiri u 15. veku uglavnom su započele porodice koje su želele beg iz Portugala kojim je, kao i većim delom Evrope, harala epidemija Crne smrti. Osnovna delatnost naseljenika bili su ribolov i poljoprivreda. Ono što je i danas vidljivo na ostrvu su građevine iz ovog perioda, izvrsno očuvane i koje oslikavaju način života pre više od 500 godina.

Danas je Madeira deo Portugala i Evropske unije. Portugalski ustav propisuje široku autonomiju za ovaj arhipelag, zbog čega Madeira ima veliki broj zasebnih, autonomnih institucija, nezavisnih u odnosu na centralne u Portugalu.

Kako biste imali potpunu sliku o tome kako izgleda ostrvo i gde se šta nalazi, pogledajte malu mapu koju smo pripremili. Funšal (Funchal) je glavni grad i nalazi se u južnom delu ostrva, dok su gradovi Santa Cruz, Camara de Lobos i Machico veći i važniji centri ostrva. Porto da Cruz, Canical, Porto Moniz, Ponta do Pargo su mesta koja ćete zasigurno posetiti zbog izvanrednih pogleda i prirode, tako da će više reči o ovim gradićima biti nešto kasnije u tekstu.

Madeira danas ima oko 250 hiljada stanovnika, od kojih oko polovina živi u glavnom gradu – Funšalu.

Zašto je Madeira posebna?

Ideja za posetu Madeiri za nas postoji još od pre više godina kada je prijatelj Miloš bio na ostrvu i svojim fotkama i pričama zaista mnoge inspirisao da makar požele da posete Madeiru u budućnosti. Trebalo je da prođe nekoliko godina da se kockice poklope, odnosno da uspešno pronađemo avionske letove do ovog ostrva, a koji neće koštati kao odlazak na drugi kraj sveta. Zahvaljujući linijama kompanija WizzAir i AirSerbia iz Beograda za Lisabon, sada je i poseta ovom čarobnom ostrvu mnogo jednostavnija.

Ono što je nas, ali i mnoge druge putnike iz našeg regiona privuklo na Madeiru su priroda kakva se ne sreće često u Evropi, ali i ovom delu sveta, vremenske prilike koje su tokom cele godine gotovo iste, zelenilo i biljke koje vas očaravaju na svakom koraku. Madeira je ostrvo koje će vas sigurno oduševiti i vrhunskim i specifičnim kulinarskim specijalitetima, vidikovcima i pogledima koji ostavljaju bez daha i samim osećajem da se nalazite bukvalno usred okeana, na jednom (relativno) malom ostrvu.

Ukoliko volite kombinaciju prirode, malih i slatkih gradova, kupanja u okeanu i uživanja u sjajnim specijalitetima – Madeira će vam se sigurno dopasti.

Klima i najbolje vreme za putovanje

Ako ste do sada čitali bilo šta o ostrvu Madeira, sigurno ste pronašli fraze poput “večnog proleća”. To je čest opis onih koji posete Madeiru jer je vreme na ostrvu tokom cele godine veoma slično, uz blage promene. Prosečna dnevna temperatura od decembra do februara je oko 17 stepeni, u maju, junu i oktobru oko 20, dok je temperatura tokom dana u julu, avgustu i septembru najviša i iznosi oko 23 stepena. 

Prednost putovanja od maja do oktobra je što je u pitanju period kada ima najmanje kišnih dana, te u potpunosti možete uživati u prijatno toplom i sunčanom vremenu. Ostatak godine je prijatno topao, ali zahteva da sa sobom uvek imate jaknu, ponekad i kišobran. Napominjemo da je klima ostrva veoma promenljiva i da se vreme često menja, ali i da u jednom delu ostrva može padati kiša, a u drugom biti toplo i potpuno sunčano.

Takođe, ukoliko Madeiru posećujete od novembra do aprila, veoma je velika verovatnoća da će vas u Funšalu ili mestima na obali dočekati toplo, sunčano i prijatno vreme, dok ćete pri obilasku vrhova Pico de Arieiro i Pico de Ruivo morati da obučete nešto topliju garderobu jer ni sneg u ovom delu ostrva u tom periodu nije retkost.

Zanimlijvo je da za svega pola sata vožnje možete doći od mesta gde se možete sunčati do mesta sa zaostalim snegom.

Idealno je da pri poseti Madeiri sa sobom imate odeću koju možete lako spakovati ili staviti u ranac i imati je za slučaj da oblak zakloni sunce, što u trenutku spušta temperaturu za nekoliko stepeni.

Da zaključimo – idealan period za putovanje je od maja do kraja septembra, inače u periodu kada je toplo, šansa za padavine je najmanja i kupanje u okeanu je u potpunosti moguće. Ostatak godine je lutrija i tada može biti izuzetno toplo, ali može naići i period sa smenom pljuskova i sunca, te kupanje u okeanu ili obilasci mogu biti pomalo problematični.

Putovanje iz Srbije do Madeire

Zahvaljujući direktnim letovima koje obavljaju kompanije WizzAir i AirSerbia iz Beograda za Lisabon, odlazak na Madeiru je sada znatno jednostavniji. Cene povratnih avionskih karata Beograd – Lisabon moguće je kupiti od 70€ za letove kompanije WizzAir (tarifa sa uključenim rancem i doplatom dodatnog prtljaga) i od 200€ za letove kompanije AirSerbia (tarifa sa uključenim koferom do 23kg). Cene mogu varirati u zavisnosti od perioda putovanja, ali uz kupovinu karte na vreme i praćenje promotivnih akcija moguće je kupiti kartu po veoma povoljnoj ceni.

Picturesque drone view of rough volcanic cliffs located in sea water at Ponta de Sao Lourenco on sunny day

Kada rezervišete prvi deo putovanja, odnosno let do Lisabona, sledi proces bukiranja leta od Lisabona do Madeire, odnosno aerodroma “Cristiano Ronaldo” koji svoje ime nosi po poznatom fudbaleru rođenom upravo na Madeiri. Let između Beograda i Madeire nije moguće rezervisati objedinjeno, te je neophodna kupovina zasebne avionske karte Beograd – Lisabon i Lisabon – Madeira.

Letova između Lisabona i Madeire ima i do petnaestak dnevno, te će biti veoma jednostavno uklopiti vreme leta sa terminom sletanja aviona iz Beograda. Aviokompanije koje obavljaju letove između Lisabona i Madeire su easyJet, RyanAir, WizzAir i TAP Air. Ovaj let traje oko dva sata tokom kojih sve vreme, od poletanja do sletanja letite iznad okeana.

Koju god aviokompaniju i termin leta da izaberete, možete očekivati cenu od 25€ za povratnu avionsku kartu low cost kompanija (tarifa samo sa uključenim rancem), dok su cene za TAP Air nešto više i kreću se od 50€ po smeru (tarifa sa uključenim prtljagom).

Iako aerodrom u Lisabonu nije veliki, imajte u vidu da neće biti u pitanju klasično presedanje kako ćete po izlasku iz aviona najpre morati da prođete kroz pasošku kontrolu, te tek potom nastaviti ka izlazu za vaš naredni, inače lokalni let. Zbog toga savetujemo da između predviđenog vremena sletanja i poletanja narednog leta imate bar dva sata.

Zanimljiva činjenica je da aerodrom na Madeiri važi za jedan od desetak aerodroma u svetu najtežih za sletanje, pre svega zbog jakih vetrova i visokih planinskih delova ostrva. Ukoliko ste nekada na internetu videli turbulentna i “uzbudljiva” sletanja, vrlo je moguće da je snimak upravo sa aerodroma na Madeiri. Ova činjenica ne treba ni najmanje da vas obeshrabri ili uplaši, kako su piloti na ovim letovima posebno trenirani za sletanje na Madeiru i da to rade svakog dana, te malo turbulencija pri sletanju nije ništa neuobičajeno. Kliknite na video ispod i bacite pogled kako to izgleda.

Funšal – glavni grad Madeire

Funšal je, kao što smo rekli, glavni grad ostrva, ujedno i najveći grad na Madeiri u kome živi više od polovine stanovništva ostrva. U pitanju je grad na samoj obali okeana, a koji se proteže od obale ka višim planinskim delovima. Sam centar grada je presladak, izgrađen u stilu koji uglavnom i očekujemo od ribarskih i mesta sa bogatom istorijom. Na svakom koraku možete videti kuće i građevine koje su očuvane duže od pet vekova, od kojih posebno preporučujemo posetu Gradskoj katedrali Funšala (besplatan ulaz), obilazak starog grada, kao i starom marketu na kome lokalni proizvođači prodaju domaće proizvode sa Madeire.

Od drugih atrakcija Funšala obavezno savetujemo vožnju žičarom koja vas sa same obale mora uzdiže do visine od 600 metara nadmorske visine i sa koje se pruža izvanredan pogled na Funšal, okean i južnu stranu ostrva. Za žičaru kartu možete kupiti na licu mesta.

Tropska i botanička bašta su još dve atrakcije koje rado preporučujemo za posetu, a koje se nalaze nedaleko od mesta na kojem izlazite iz žičare i sa kojeg se potom možete vratiti u centar grada. Monte Palace Tropical Garden (Tropska bašta) specifična je po tome što se u njoj nalazi više od 100 hiljada vrsta biljaka po čemu je jedna od jedinstvenih zbog lokacije na kojoj se nalazi.

Odmah do Monte Palace Tropical Gardena nalazi se i fenomenalna crkva po imenu Church of Old Lady of Monte. Sam eksterijer crkve nije nešto posebno specijalan, ali je unutrašnjost izuzetno lepo dekorisana i uređena. Crkva datira iz 18. veka i u njoj je sahranjen Čarls Prvi, poslednji imperator Habsburške monarhije.

I odmah idemo korak dalje, odnosno ispred crkve – gde vas očekuje mogućnost tradicionalne vožnje pletenim korpama. Odmah ispred crkve ćete videti mnošvo momaka i muškaraca u tradicionalno beloj garderobi. Spust koji traje oko deset minuta dolazi još iz ranijih vekova kada su se pletene korpe (malo podsećaju na drvene sanke) koristile za spuštanje iz viših u niže delove grada. Zbog toga je ovo jedna od omiljenih turističkih atrakcija Funšala i Madeire.

Kada se spustite nazad u Funšal, obavezno izdvojite barem pola sata za laganu šetnju promenadom koja je zaista lepo uređena. Specifično za šetalište je i ogromno kamenje koje je služilo kao potpora pri izgradnji, a koje zaista izgleda ogromno i impozantno.

Za one koji su fudbalski fanovi, naravno, poseta muzeju Kristijana Ronalda je obavezna.

Dnevne ture i šta obići na Madeiri?

Prošli smo šta su saveti za obilaske i vreme provedeno u Funšalu – zato je sada vreme da se osvrnemo na posetu drugim delovima ostrva.

Pokušaćemo da budemo maksimalno jasni i praktični. Ukoliko planirate boravak na Madeiri od 6-7 dana, tri dana obavezno izdvojite za ture van Funšala. Naša topla preporuka je da to budu ture koje će obavezno obuhvatiti sledeće lokacije:

 • Pico Arieiro i Pico Ruivo – Vrhovi koji dostižu skoro 2000 metara nadmorske visine. Pejzaži tokom pešačkog dela ture zasigurno će vas ostaviti bez daha, posebno što ćete tokom ture često prolaziti kroz oblake. Bukvalno.

 • Ribeiro Frio – U pitanju je malo selo u čijoj se okolini nalazi nekoliko pešačkih staza prilagođenih čak i onim manje iskusnim hajkerima. Priroda je prelepa, a na kraju pešačke staze nalazi se fantastičan vidikovac.
 • Porto da Cruz – Osim što je samo mesto veoma slatko i izlazi na okean, ovde se nalazi jedna od najstarijih fabrika za preradu šećerne trske. Ovo mesto je poznato i po vinu i proizvodnji ruma.
 • Vidikovac Guindaste – Sa ovog vidikovca očekuje vas neverovatan pogled, te je ovo mesto idealno za super fotke.
 • D’Abra zaliv i Gorila Rock – Ovo su lokacije na samom istoku ostrva i ono što će ovde biti zanimljivo su fantastični pejzaži visokih litica. Imaćete priliku da priđete poprilično blizu samih litica, ali ne savetujemo fotografisanje na samoj ivici jer se neretko dešava da se deo zemlje obruši. Na to će vas upozoriti i sami lokalci i vodič.

 • Machico (Mašiko) – U pitanju je malo mesto na istoku ostrva, a koje je primamljivo onima koji vole da budu na samoj plaži, posebno u letnjem periodu. Osim toga, iznad Mašika se nalazi vidikovac sa prelepim pogledom, a koji gleda i na aerodrom na Madeiri i sa kojeg se mogu posmatrati avioni koji poleću i sleću, nekada u zaista neverovatnim vremenskim uslovima.
 • Cabo Girao vidikovac – Ova lokacija važi za jednu od najatraktivnijih na Madeiri. Pogled je fenomenalan, a ispod vas se bukvalno nalazi par stotina metara provalije.

 • Ribeira Brava – Ovo malo mesto poznato je po svojoj dugoj istoriji, te po gradu možete pronaći mnoštvo spomenika i starih građevina, a uz to je jedno od glavnih poljoprivrednih mesta ostrva.
 • Šuma Laurissilva – Za ovaj deo Madeire, odnosno šumu Laurissilva kažu da je “živi fosil” jer datira još od pre 20 miliona godina. Površine je oko 15.000 hektara i predstavlja jedinstvenu i izuzetno bogatu subtropsku prašumu koja je pod zaštitom UNESCO.

 • Porto Moniz – Jedno od omiljenih turističkih mesta na ostrvu. Osim što je jedinstveno zbog pozicije između okeana i visokih planina, u Porto Monizu se nalaze najpoznatiji prirodni bazeni u kojima se možete kupati, a koji su nastali kao posledica vulkanskog delovanja.
 • Santana – Ovo seoce je specifično po kućicama jedinstvenog eksterijera, a koje je građeno kao izolovano mesto, daleko od okeana. Santana je od 2011. godine pod zaštitom UNESCO.

Preporuke dnevnih tura i izleta

Atrakcije i lokacije koje smo prethodno naveli najjednostavnije možete posetiti u okviru dnevnih tura koje organizuju lokalci. Pogledajte nekoliko naših preporuka, a putem linkova već sada možete rezervisati turu, kako su cene za rezervacije unapred najčešće nešto povoljnije.

Da li Madeira ima lepe plaže?

Madeira ne samo da ima lepe plaže, već vas na ostrvu očekuju i prirodno kreirani bazeni uklesani u vulkanske stene, a koji su, za razliku od kupanja u samom okeanu, na raspolaganju tokom gotovo cele godine.

Najpre, jedna od plaža najbližih Funšalu je Praia Formosa – plaža sa krupnijim vulkanskim kamenjem. Međutim, ako ste spremni na malo vožnje, rado možemo preporučiti nekoliko peščanih ili plaža sa sitnijim šljunkom.

Podelićemo plaže Madeire u tri grupe, te se na osnovu toga šta želite možete odlučiti koje ćete posetiti.

Prelepe peščane plaže

 • Seixal plaža sa crnim peskom – 45 minuta od Funšala. Jedna od ubedljivo najlepših plaža sa crnim peskom i visokim liticama iznad same plaže. Na plaži se nalazi i prelep vodopad.
 • Machico – 30 minuta od Funšala. Malo mesto sa lepom plažom i peskom uvezenim iz Maroka. Palme plaži daju pomalo egzotičnog vajba.
 • Calheta – 40 minuta od Funšala. Kamenjem je kreirana mini laguna, takođe sa peskom iz Maroka.

Plaže za kupanje i sunčanje

 • Praia Formosa – 10 minuta od Funšala. Jedna od popularnijih plaža jer je blizu glavnog grada. Plaža je dugačka, najvećim delom je plaža sa krupnijim kamenjem.
 • Ponta do Sol – 30 minuta od Funšala. Plaža važi za tačku na ostrvu sa najviše sunca zbog čega je idealna za kupanje i sunčanje.
 • Faial plaža – 35 minuta od Funšala. Plaža sa prelepim pogledom i lokacijom koja je dugo pod sunčevim zracima.

Plaže za najbolje fotografije

 • Calhao da Lapa – 20 minuta od Funšala. Do plaže se dolazi jedino brodićem ili silaskom niz čak 700 stepenica. Međutim, plaža je zaista prelepa i idealna za nestvarne fotke.
 • Sao Jorge plaža – 50 minuta od Funšala, nema autobusa do plaže. Na plaži se nalaze ostaci starih građevina, a okružena je visokim liticama zbog čega su fotke ovde fantastične.
 • Praia de Ilheus de Ribiera da Janela – 1 sat od Funšala. Plaža specifična po ogromnom kamenju i visokim liticama koje izbijaju iz okeana. Uglavnom su veliki talasi koji deluju veoma moćno.

Koliko je dana dovoljno za Madeiru?

Ukoliko svoj odlazak na Madeiru kombinujete sa posetom Lisabonu ili Portu, u tom slučaju možemo reći da su četiri cela dana provedena na ostrvu dovoljna. Ipak, naš savet je da to bude minimum 5 do 7 dana tokom kojih ćete imati sasvim dovoljno vremena za obilaske glavnih prirodnih atrakcija, za poneki izlet, obilazak Funšala i, naravno, šetnje. Pet dana provedenih na ostrvu, uz dva dana za dolazak i odlazak čini odmor od sedam dana koji može biti vremenski sasvim dovoljan za posetu.

Smeštaj

Prednost putovanja na Madeiru je svakako ta što smeštaj na ostrvu nije skup kao u većini evropskih država. Iz ličnog iskustva bismo ocenili cene smeštaja kao veoma prihvatljive za džep nas sa Balkana.

Napominjemo da je ponuda uglavnom fokusirana na hotelski smeštaj, te je i naš savet izbor nekog od hotela. U zavisnosti od perioda godine, prosečna cena hotelskog smeštaja za jednu osobu sa uključenim doručkom je od 20 do 50 evra po noćenju. U pitanju su hoteli nedaleko od obale, u delovima grada koji su dobro povezani sa svim delovima ostrva.

Primera radi, hotel koji smo mi izabrali je bio hotel Dorisol Estrelicia, a koji se nalazi na 3-4 minuta od plaže, u cenu je bio uključen doručak, kao i korišćenje bazena. Cena za Standard dvokrevetnu sobu je bila 52€ za dve osobe po noćenju, što je sasvim pristojno za smeštaj dobrog kvaliteta (ništa luksuzno).

Preporučujemo da na ovom linku pogledate opcije za smeštaj, kao i da upravo na Bookingu izvršite rezervaciju, kako često možete uhvatiti pojedine popuste, ali i rezervisati neki od zaista velikog broja hotela iz ponude.

Koji deo ostrva izabrati za smeštaj?

Iako je naš savet da polazna tačka za obilazak ostrva i mesto u kome ćete biti smešteni bude Funchal, ako se odlučite da deo noći svog putovanja provedete van glavnog grada, ove informacije vam mogu biti značajne. Pogledajte mapu ispod i detalje uz svaku boju sa mape koju smo napravili za vas.

Funchal / Crveno – Idealan za one koji na Madeiru putuju po prvi put. U pitanju je najveći grad, pun restorana, barova, atrakcija, a odlična je polazna tačka sa obilazak svih delova ostrva. U zavisnosti od budžeta i želja možete birati centralni deo grada (stari deo Funšala), ali i zapadni deo grada koji je karakterističan po tome što su plaže i bazeni u stenama na svega nekoliko minuta hodom. Čak i ukoliko ne budete smešteni u centru Funšala, sve je na pešačkoj distanci od oko pola sata, a Uber ili taxi su na ostrvu poprilično povoljni.

Santa Cruz i Machico / Narandžasto – Ova dva grada su manja mesta karakteristična po lepim plažama, mirnijoj atmosferi i brojnim porodicama i starijim putnicima koji posećuju Madeiru. Prednost je svakako što je su plaže veoma blizu smeštaja, a oba mesta imaju i lepa šetališta.

Calheta / Ljubičasto – Poput Mašika i Santa Kruza, Kalheta (Calheta) je mesto sa lepim plažama zapadno od Funšala.

Ponta do Sol / Zeleno – Idealno malo mesto za šarmantan i mirniji odmor. Ukoliko želite da koji dan budete u preslatkom, malom mestu na Madeiri – onda je Ponta do Sol odličan izbor.

Ribiera Brava / Plavo – Malo mesto na oko 20 kilometara od Funšala. Turisti rado ovo mesto biraju za smeštaj kada žele da budu u gradiću koji je nešto manje komercijalan i u kome možete više osetiti lokalni vajb Madeire i stanovništva. Prednost Ribiera Brave je i plaža sa crnim peskom.

Cene i budžet za putovanje

Već smo spomenuli koji iznos je potrebno izdvojiti za smeštaj (20-40€ po osobi po danu sa uključenim doručkom), kao i kako se kreću cene avionskih karata, te dolazimo do onih sitnijih detalja – troškova tokom samog boravka.

Ono što je za nas bilo iznenađenje, a što će vam verovatno biti potrebno za dolazak od jedne do druge tačke su cene taksija, Ubera ili Bolta. Cena za vožnje Uberom ili Boltom su za nijansu povoljnije od cena taksi prevoza u Beogradu, te će vas gradske vožnje od 3-4 kilometra koštati oko 5-6 evra.

Što se tiče hrane i cena u restoranima, njih takođe možemo staviti u ravan sa cenama u Beogradu – u proseku ručak za jednu osobu u restoranu košta oko 13 do 16 evra (piće, glavno jelo, salata). U restoranima u starom delu Funšala cene su nešto više i uglavnom je za obrok potrebno izdvojiti oko 20€ po osobi. Savetujemo da na internetu unapred pronađete restorane koji vam se dopadaju i čije cenovnike možete videti unapred jer se cene mogu veoma razlikovati od restorana do restorana.

Kada su u pitanju cene pića, izdvajamo neke od najvažnijih: Kapućino u kafićima košta oko 1.2€, Coca Cola 1.5€, voda 1€, domaće pivo oko 3€.

Ako ste ljubitelj avanturističkih putovanja i istinskog uživanja u prirodi, prelepim pejzažima i predelima, Madeira je definitivno jedna od primamljivijih i destinacija koje je sve jednostavnije posetiti. Ponuda putovanja po Evropi turističke agencije O2 travel je sve bogatija, zbog čega preporučujemo da pratite ponudu i akcijske cene za brojne destinacije. Madeira će uskoro biti upravo jedna od tih destinacija!